Art of Defence

Taekwon-do is het gebruik van de hand en de voet, met als doel zelfverdediging en het verbeteren van je persoonlijkheid.

Taekwon-do

Taekwon-do is een vechtkunst die in de vijftiger jaren ontwikkeld is in Korea. De naam "Taekwon-do" komt uit het Koreaans. "Tae" betekent voet en "kwon" hand. Het woord "Do" is lastiger te vertalen. Het verwijst naar een begrip dat vertrouwd is in het oosten, maar in het Westen onbekend is. "Kunst" of "weg" is wellicht een adequate vertaling. Het brengt de eenheid van geest en lichaam, van handelen en denken, het overwicht van geest op lichaam tot uitdrukking en het groei proces om dit overwicht te bereiken.

Voet-hand

Dat "voet" als eerste in woord "Taekwon-do" voorkomt symboliseert het belang van voettechnieken. Taekwon-do kent vele soorten trappen. Vaak worden ze hoog, naar het hoofd van de tegenstander gericht, of worden ze gesprongen uitgevoerd. Ze zijn allemaal bijzonder effectief. Dat "hand" ook in het woord "Taekwon-do" zit, zij het pas op de tweede plaats, betekent dat handtechnieken evenzeer een prominente plaats innemen. Typische Taekwondo technieken, vingersteken, slagen met de zijkant van de hand en vuiststoten, worden hard en rechtlijnig uitgevoerd. Maar haakbewegingen, grepen en klemmen behoren ook tot het arsenaal van de Taekwondoka, evenals knie- en elleboogstoten en worpen.

Traditioneel Taekwon-do

De UTI beoefend het Taekwon-do van deze originele betekenis: alle technieken zijn belangrijk, `Do' is essentieel.
Voor de UTI is Taekwon-do niet slechts een spel waarin gereglementeerd sparren centraal staat, of een sport, waarmee je je lichamelijke conditie kunt verbeteren, of een collectie technieken, waarmee je belagers op straat effectief van je lijf kunt houden. Natuurlijk is het leuk om je met een tegenstander te meten in een partijtje sparren, is het heerlijk om je fit te voelen en is het fijn om te weten dat het vertrouwen in de mogelijkheden om jezelf te verdedigen ergens op gebaseerd is, maar Taekwon-do is meer.

Bron: G. Sleijpen, http://www.utitaekwondo.com/nl/tkd/index.html

Lid worden?

Meldt je aan en kom trainen bij onze club, Klik op de knop en vul het inschrijfformulier in en je bent klaar.

Inschrijfformulier

Geef je op voor...

Binnenkort...

No events

Informatie Flyer

Sponsors

Band knopen

Erkend leerbedrijf